În societatea globală actuală este necesară mai mult ca oricând identificarea indivizilor. Identificarea bazată pe tehnologii biometrice câștigă teren în față metodelor clasice de identificare bazate pe parole și dispozitve de criptare din cauza limitărilor acestor metode tradiționale. Tehnologiile biometrice combină caracteristicile fizice ale indivizilor ca și identificarea prin amprentă, prin semnătură, geometria mâinii, a unicității formei irisului, a voicii și a feței, caracteristici ce pot fi folosite pentru identificarea indivizilor din baze mari de date și pentru accesul restricționat în anumite incinte sau la anumite informații, ceea ce duce la un sporit grad de securitate și identificare.
Tehnologiile biomerice pot fi folosite în soluții de securitate domestică incluzând aplicații pentru sporirea gradului de securitate în aeroporturi, securizarea documentelor de identitate și călătorie (cărți de identitate, pașapoarte, vize) și pentru prevenirea furtului de identitate.
Tehnologiile biometrice pot fi folosite pentru securizarea infrastructurii informaționale, a securizării tranzacțiilor bancare sau a altor forme de tranzacții financiare. Anumite tehnologii biometrice sunt deja folosite de organele de securitate ale unor țări, de anumite organizații ce oferă servicii de sănătate, pentru securizarea pașapoartelor și a actelor de identitate, a carnetelor de conducere sau sunt folosite ca și metode de control acces în biblioteci, parcuri de distracții, companii, etc.
Tehnologiile biometrice sunt metode automate de recunoaștere a unui individ pe baza caracteristilor fizice sau comportamentale. Metodele biometrice de identificare măsurabile sunt fața, vocea, amprenta, geometria mâinii, scrisul, irisul, retina, voicea și amprenta vasculară.
Caracteristicile biometrice pot fi împărțite în două clase principale:
- Fiziologice ce sunt legate în general de formele corpului. Exemplele includ, dar nu sunt limitate la amprente, geometria mâinii, recunoașterea feței, recunoașterea irisului care a înlocuit-o în mare măsură pe cea a retinei, ADN și miros.
- Comportamentale ce sunt legate de comportamentul unei persoane. Exemplele includ, dar nu sunt limitate la ritmul tastării, mers și voce. Unii cercetători au inventat termenul de comportametrie pentru această clasă a datelor biometrice.
Strict vorbind, vocea este, de asemenea, o trăsătură fiziologică deoarece fiecare persoană are un tract vocal diferit, dar recunoașterea vocii se bazează în principal pe studiul modului în care o persoană vorbește, de obicei clasificat ca și comportamental.
Mai multe informații despre tehnologiile biometrice găsiți pe website-ul nostru www.barcode.ro la secțiunea biometrie.