Tehnologia de identificare a produselor prin unde radio ce stă la baza etichetelor electronice inteligente ar putea atenta la supremaţia de aproape un sfert de secol pe care codurile de bare o au în domeniul etichetării şi recunoaşterii produselor. Deşi utilizată pentru prima dată în timpul celui de-al doilea război mondial pentru a deosebi avioanele proprii de cele inamice, tehnologia a intrat apoi într-un con de umbră care a durat până la începutul anilor 90’. Cercetările efectuate în ultimul deceniu al secolului trecut au contribuit la dezvoltarea de noi aplicaţii pentru această tehnologie, la reducerea costurilor de implementare şi la îmbunătăţirea performanţelor astfel încât în prezent tehnologia de recunoaştere a produselor prin unde radio a devenit operaţională. Un sistem de identificare prin unde radio este format dintr-o unitate de citire/scriere montată într-un calculator personal numită unitate de interogare şi etichetă numită transponder.
Unitatea de citire/scriere este formată dintr-un microprocesor specializat care controlează fluxul de date, un circuit modulator/demodulator cu rolul de a transforma informaţia în semnal de radiofrecvenţă şi o antenă care o transmite prin unde radio. Eticheta este formată dintr-o bobină cu rol de antenă şi cu un circuit integrat al cărui element principal este o memorie. Aceasta păstrează de regulă următoarele de informaţii: numărul de identificare propriu al etichetei (care o defineşte în mod univoc), numărul de identificare al producătorului, numărul de identificare al produsului. Memoria poate fi de două tipuri: „doar citeşte” (Read Only) sau reinscriptibilă (Read-Write). Primul tip de memorie este cel mai uzual, ea intrând în componenţa etichetelor care stochează informaţii „neperisabile” (producător, produs, data expirării etc.). Cel de-al doilea tip poate păstra informaţii alterabile cum ar fi de exemplu preţul, dar etichetele dotate cu o astfel de memorie sunt mai scumpe.
Când funcţionează, unitatea de interogare emite unde radio care se propagă la o anumită distanţă de antenă, acoperind astfel o anumită zonă. Dacă o etichetă (transponder) se află în zona de acoperire a unităţii de interogare, acesteia îi este activat circuitul integrat. Ca urmare are loc un dialog între unitatea de interogare şi etichetă, aceasta din urmă trimiţând informaţiile conţinute în memoria sa. După primirea informaţiilor, unitatea de citire-scriere le analizează, şi în funcţie de aplicaţia la care este folosită poate să opereze modificări în baza de date care gestionează stocurile dintr-un magazin, poate să opereze în contul unui client sau să accepte sau să refuze ieşirea unui client din magazin (în cazul furtului unui produs dotat cu o astfel de etichetă).
O caracteristică importantă a etichetelor electronice inteligente o constituie absenţa unei surse proprii de energie. În locul acesteia, eticheta îşi obţine energia electrică necesară funcţionării din undele radio produse de unitatea de interogare. În acest caz antena etichetei serveşte şi ca bobină de inducţie ce are rolul de a produce energie electrică.
Iniţial, prima aplicaţie în domeniul comercial a etichetelor electronice a reprezentat-o supravegherea produselor în vederea prevenirii furturilor din magazine. Practic ieşirile magazinelor au fost dotate cu porţi de control care semnalizează acustic trecerea oricărui produs care dispune de o astfel de etichetă. Eticheta este asemănătoare cu o eticheta obişnuită cu coduri de bare numai că pe spatele ei este aplicat un film subţire din plastic care conţine o simplă antenă.
Utilizarea acestui sistem de supraveghere este recomandabilă acolo unde se comercializează produse mici cu o valoare ridicată (componente de calculator, casete audio şi video, compact discuri, cosmetice etc.). Aplicaţia este uşor de implementat, nu necesită echipamente complexe, iar etichetele sunt foarte simple şi ieftine.
Odată cu perfecţionarea tehnologiei, etichetele electronice inteligente au devenit cu adevărat inteligente, astfel încât în momentul de faţă ele nu au numai rolul de a asigura identificarea produsului ci şi capacitatea de a furniza informaţii legate de acesta (producător, denumirea produsului, data expirării şi chiar şi principalele caracteristici calitative). În plus, în cazul utilizării unor etichete dotate cu memorie reinscriptibilă, acestea pot păstra informaţii legate de preţ care sunt actualizate ori de câte ori este nevoie. Operaţia este mult mai uşor şi rapid de realizat decât schimbarea etichetelor clasice: de la tastatura calculatorului pe care este montată unitatea de citire/scriere este introdus noul preţ, ce este apoi comunicat prin unde radio tuturor etichetelor din magazin cu acelaşi număr de identificare a produsului. Operaţia se încheie în momentul recepţiei mesajului de confirmare a actualizării preţului.
Sistemul de identificare prin unde radio oferă avantaje atât comercianţilor cât şi clienţilor. Pentru comercianţi gestiunea stocurilor de marfă şi evidenţa vânzărilor este mult mai uşor de realizat şi necesită mai puţin personal. Spre deosebire de sistemul de coduri de bare la care gestiunea stocurilor se poate realiza doar prin evidenţa intrărilor şi ieşirilor produse, sistemul de identificare prin unde radio realizează permanent evidenţa acestora, datorită capacităţii sale de a urmări aproape simultan toate produsele din magazin. Recepţia mărfurilor este de asemenea mult uşurată. Datorită capacităţii sistemului de a primi simultan informaţiile de la mai multe etichete, prin simpla apăsare a unui buton unitatea de citire poate afişa o listă cu toate produsele aflate într-un camion, container, depozit.
Din punctul de vedere al clienţilor un prim beneficiu constă în reducerea substanţială a duratei de aşteptare la casă. Spre deosebire de sistemul cu coduri de bare care presupune scanarea de către vânzător a fiecărei etichete, sistemul de identificare prin unde radio recunoaşte simultan toate articolele din coşul clientului în câteva fracţiuni de secundă, fără ca vânzătorul să atingă măcar un produs. În plus în unele magazine din Grecia, Finlanda şi Belgia au fost introduse cu titlul experimental cărucioare pe care au fost montate o unitate de citire/scriere şi un afişaj cu cristale lichide ce are rolul de a afişa informaţii despre produs, o listă a articolelor din cărucior şi preţul total al acestora.
Mai multe informații găsiți pe website-ul nostru www.barcode.ro.